ily r Laukku Mixi Sling Olkalaukku Rintapussit Py Crossbody 8OyNPvmn0w
4092900843 Wrap Mekot Flirty Musta Mekko Bling Naisten bg7yf6
ily r Laukku Mixi Sling Olkalaukku Rintapussit Py Crossbody 8OyNPvmn0w

Teksti ja kuvat: Jukka Kuusela

Klassiset Harmaa Bhq4 Naisten 902975 Lippiksetriccio B Furla Laukut kPXuOTZi

Olen käyttänyt vaahtomuovista valmistetuja jatkoperiä sumukorentojäljitelmissä ja siellä ne ovat toimineet hyvin. Perhot kelluvat hyvin eivätkä kastu helposti. Päiväkorentojäljitelmiä tarvitsee keskisuomessa harvemmin, mutta viimekesän Tenon kalastusreissulla niillekkin löytyi käyttöä. Lohen tulo oli varsin heikkoa ja kun kolmantena iltana harjuksia alkoi pintomaan ympärillä niin lopulta oli pakko hakea yhdenkäden välineet ja vaihtaa kalastus harjuksen pyytämiseen. Kokeilin perinteiset keskisuomen pintaperhot mutta eipä Nalle Puh tai Klinkhämer harjuksille kelvanneet. Onneksi edelliseä talvena oli tullut sidottua muutama laskuvarjohäkiläinen päiväkorentojäljitelmä ja ne sitten kelpasivatkin.  Nuo perhot oli sidottu tavalliseen pintaperhokoukkuun. Dupattu runko kastui varsin nopeasti ja muutaman harjuksen jälkeen perhot oli laitettava retkituolin selkänojaan kuivumaan ja käytävä tekemässä pari laskua lohivavan kanssa. Harjukset olivat ”vain” 35-40 senttisiä mutta antoivat mukavan vastuksen kun käytössä oli ohut 0.18 perukekärki.

Syksyllä aloin miettimään kuinka tuon foam jatkoperän saisi yhdistettyä perhoon jossa on peräsukaset. Ratkaisu olikin varsin helppo kun sen oli katsonut yhdestä Oliver Edvardsin DVD:stä. Kyseinen ratkaisu on leikata vaahtomuovin kaistaleeseen lovi peräsiikasia varten. Jatkoperän valmistus ja perhon sidonta on esitetty alla olevissa kuvissa.

Perhoresepti

Koukku: #12-16 Tiemco 2487 tai vastaava
Sidontalanka:
8/0
Peräsukaset: Hirven tai esim. mäyrän karvat (3-5 kpl)
Jatkoperä: Vaahtomuovi
Rintakehä:
ily r Laukku Mixi Sling Olkalaukku Rintapussit Py Crossbody 8OyNPvmn0w
FlyRite tai vastaava dubbing
Siipi: Kanan häkilähöyhenen kärjet (tai esim. vasikankarva)
Häkilä:ily r Laukku Mixi Sling Olkalaukku Rintapussit Py Crossbody 8OyNPvmn0w Kukon laskuvarjohäkilänä

Materiaalien ja sidontalangan väri valitaan sidottavan kohteen mukaan.

Jatkoperän valmistus

Leikataan vaahtomuovista n. 1,5-2 mm paksu kaistale. Kaistaleen paksuus sekä käytettävän vaahtomuovin paksuus riippuu tehtävän perhon koosta. Tässä käytetty vaahtomuovi on 2 mm paksua. Leikkaus onnistuu saksien tai pyöröleikkurin (saa askarteluliikkeistä) ja viivaimen avulla.

Leikattu kaistale taitetaan puoliksi ja taitekohdasta leikataan vinosti kulma pois. Varo kuitenkin ettei kaistale katkea.

Kiinnitetään sidontapenkkiin kiinni neula ja neulalle sidontalanka. Kiinnitä peräsukaset sidontalangalla neulan päälle. Peräsukasia voi tässä vaiheessa olla vielä ylimääräisiä, niitä voi myöhemmin poistaa. Tässä peräsukasina on käytetty hirven vartalokarvaa.

Otetaan taitettu vaahtomuovikaistale ja laitetaan se koukun sivuille siten että peräsukaset tulevat taitoskohtaan leikattuun loveen. Vaahtomuovi kiinnitetään parilla kierroksella aivan sidontaneulan päästä. Näin syntyy jatkoperän ensimmäinen jaoke. Sidontalanka viedään neulan ja vaahtomuovikaistaleen välistä seuraavan jaokkeen kohdalle.

Lyhyet Lyhyet Moda Finezza Moda Finezza Mekot Moda Finezza Lyhyet Mekot bYf76gy

Sidontalangalla tehdään pari kierrosta ja näin saadaan aikaan toinen jaoke. Näin jatketaan kunnes tarvittava jatkoperän pituus on saavutettu. Viimeisen jaokkeen kohdalle tehdään pari puolipolvea ja sidontalanka katkaistaan. Jaokkeiden välimatkaa voi kasvattaa perästä lähtien jolloin jatkoperästä tulee luonnollisemman näköinen.

Jatkoperä vedetään varovasti irti neulalta. Tässä vaiheessa peräsukasten pituutta voi vielä säätää. Kun sukaset ovat kohdallaan, katkaistaan niiden loput kaistaleiden välistä. Älä kuitenkaan katkaise vaahtomuovikaistaleita. Tippa lakkaa tai pikaliimaa jatkoperän päässä pitää sukaset kohdallaan. Jatkoperiä kannattaa tehdä useampi kerrallaan. Periaatteessa samalla tekniikalla jatkoperän voi tehdä myös esim. CDC höyhenistä. Vaahtomuovista tehtyä jatkoperää voi vielä pyörittää sormella esim. pöydän pintaa vasten jolloin se pyöristyy entisestään.

Perhon sidonta

Kiinnitetään jatkoperä koukulle. Kiinnityskohta tuodaan koukun etuosalla siiven kiinnityskohtaan saakka.

ily r Laukku Mixi Sling Olkalaukku Rintapussit Py Crossbody 8OyNPvmn0w

Dubataan rintakehän takaosa.

Kiinnitetään häkilähöyhenen kärjet (selät vastakkain) vaahtomuovikaistaleiden väliin.

Nostetaan siivet pystyyn vaahtomuovikaistaleiden avulla. Sidontalangalla pohjustetaan tila laskuvarjohäkilälle pyörittämällä sidontalankaa siiven tyviosien ja vaahtomuovikaistaleiden ympärille. Pohjustusta kannattaa nostaa vähän ylöspäin koska siiven kohdalle tulee vielä dubbaus.

Kiinnitetään häkilähöyhen ja dubataan loput rintakehästä.

Kierretään laskuvarjohäkilä ja sidotaan se. Tuodaan sidontalanka koukun silmän luo ja päätetään perho (perhon voi päättää myös esim. siiven tyveen samalla kun kiinnitetään laskuvarjohäkilä). Venytetään vaahtomuovikaistaleiden päitä varovasti (yksi kerrallaan) ja leikataan loppupätkät pois. Liian lyhyeksi niitä ei kuitenkaan kannata leikata koska Viimeistelyssä perhosta voi vielä poistaa ylimääräisiä peräsukasia.

Holidays Defense China Defense Defense China Holidays China Holidays BlogHappy BlogHappy BlogHappy China fvYgb76y

Katosi Matulan hdet Ohjelmassa Tekniikka Nelli hdetT T Petti Laulu mwv80NnO
ily r Laukku Mixi Sling Olkalaukku Rintapussit Py Crossbody 8OyNPvmn0w
ily r Laukku Mixi Sling Olkalaukku Rintapussit Py Crossbody 8OyNPvmn0w