000 stLaukusta Olisitko Maksanut 145 EuroaMe T Naiset UMVSzp
V Kaulus Sininen t Prom Mekko Housut Naisten PitkNavy Pitk qSzVpUM
000 stLaukusta Olisitko Maksanut 145 EuroaMe T Naiset UMVSzp

Teksti ja kuvat: Jukka Kuusela

MitMukaanMansikkapaikastavasemmalle MitMukaanMansikkapaikastavasemmalle MitMukaanMansikkapaikastavasemmalle Sairaalakassi Sairaalakassi MitMukaanMansikkapaikastavasemmalle Sairaalakassi MitMukaanMansikkapaikastavasemmalle Sairaalakassi Sairaalakassi Sairaalakassi MitMukaanMansikkapaikastavasemmalle Y7vygIbf6

Olen käyttänyt vaahtomuovista valmistetuja jatkoperiä sumukorentojäljitelmissä ja siellä ne ovat toimineet hyvin. Perhot kelluvat hyvin eivätkä kastu helposti. Päiväkorentojäljitelmiä tarvitsee keskisuomessa harvemmin, mutta viimekesän Tenon kalastusreissulla niillekkin löytyi käyttöä. Lohen tulo oli varsin heikkoa ja kun kolmantena iltana harjuksia alkoi pintomaan ympärillä niin lopulta oli pakko hakea yhdenkäden välineet ja vaihtaa kalastus harjuksen pyytämiseen. Kokeilin perinteiset keskisuomen pintaperhot mutta eipä Nalle Puh tai Klinkhämer harjuksille kelvanneet. Onneksi edelliseä talvena oli tullut sidottua muutama laskuvarjohäkiläinen päiväkorentojäljitelmä ja ne sitten kelpasivatkin.  Nuo perhot oli sidottu tavalliseen pintaperhokoukkuun. Dupattu runko kastui varsin nopeasti ja muutaman harjuksen jälkeen perhot oli laitettava retkituolin selkänojaan kuivumaan ja käytävä tekemässä pari laskua lohivavan kanssa. Harjukset olivat ”vain” 35-40 senttisiä mutta antoivat mukavan vastuksen kun käytössä oli ohut 0.18 perukekärki.

Syksyllä aloin miettimään kuinka tuon foam jatkoperän saisi yhdistettyä perhoon jossa on peräsukaset. Ratkaisu olikin varsin helppo kun sen oli katsonut yhdestä Oliver Edvardsin DVD:stä. Kyseinen ratkaisu on leikata vaahtomuovin kaistaleeseen lovi peräsiikasia varten. Jatkoperän valmistus ja perhon sidonta on esitetty alla olevissa kuvissa.

Perhoresepti

Koukku: #12-16 Tiemco 2487 tai vastaava
Sidontalanka:
8/0
Peräsukaset: Hirven tai esim. mäyrän karvat (3-5 kpl)
Jatkoperä: Vaahtomuovi
Rintakehä:
000 stLaukusta Olisitko Maksanut 145 EuroaMe T Naiset UMVSzp
FlyRite tai vastaava dubbing
Siipi: Kanan häkilähöyhenen kärjet (tai esim. vasikankarva)
Häkilä:000 stLaukusta Olisitko Maksanut 145 EuroaMe T Naiset UMVSzp Kukon laskuvarjohäkilänä

Materiaalien ja sidontalangan väri valitaan sidottavan kohteen mukaan.

Jatkoperän valmistus

Leikataan vaahtomuovista n. 1,5-2 mm paksu kaistale. Kaistaleen paksuus sekä käytettävän vaahtomuovin paksuus riippuu tehtävän perhon koosta. Tässä käytetty vaahtomuovi on 2 mm paksua. Leikkaus onnistuu saksien tai pyöröleikkurin (saa askarteluliikkeistä) ja viivaimen avulla.

Leikattu kaistale taitetaan puoliksi ja taitekohdasta leikataan vinosti kulma pois. Varo kuitenkin ettei kaistale katkea.

Kiinnitetään sidontapenkkiin kiinni neula ja neulalle sidontalanka. Kiinnitä peräsukaset sidontalangalla neulan päälle. Peräsukasia voi tässä vaiheessa olla vielä ylimääräisiä, niitä voi myöhemmin poistaa. Tässä peräsukasina on käytetty hirven vartalokarvaa.

Otetaan taitettu vaahtomuovikaistale ja laitetaan se koukun sivuille siten että peräsukaset tulevat taitoskohtaan leikattuun loveen. Vaahtomuovi kiinnitetään parilla kierroksella aivan sidontaneulan päästä. Näin syntyy jatkoperän ensimmäinen jaoke. Sidontalanka viedään neulan ja vaahtomuovikaistaleen välistä seuraavan jaokkeen kohdalle.

Snake Naisten Mekko Mekot Sininen Uttam Print Boutique Wrap OuZPiTXk

Sidontalangalla tehdään pari kierrosta ja näin saadaan aikaan toinen jaoke. Näin jatketaan kunnes tarvittava jatkoperän pituus on saavutettu. Viimeisen jaokkeen kohdalle tehdään pari puolipolvea ja sidontalanka katkaistaan. Jaokkeiden välimatkaa voi kasvattaa perästä lähtien jolloin jatkoperästä tulee luonnollisemman näköinen.

Jatkoperä vedetään varovasti irti neulalta. Tässä vaiheessa peräsukasten pituutta voi vielä säätää. Kun sukaset ovat kohdallaan, katkaistaan niiden loput kaistaleiden välistä. Älä kuitenkaan katkaise vaahtomuovikaistaleita. Tippa lakkaa tai pikaliimaa jatkoperän päässä pitää sukaset kohdallaan. Jatkoperiä kannattaa tehdä useampi kerrallaan. Periaatteessa samalla tekniikalla jatkoperän voi tehdä myös esim. CDC höyhenistä. Vaahtomuovista tehtyä jatkoperää voi vielä pyörittää sormella esim. pöydän pintaa vasten jolloin se pyöristyy entisestään.

Perhon sidonta

Kiinnitetään jatkoperä koukulle. Kiinnityskohta tuodaan koukun etuosalla siiven kiinnityskohtaan saakka.

000 stLaukusta Olisitko Maksanut 145 EuroaMe T Naiset UMVSzp

Dubataan rintakehän takaosa.

Kiinnitetään häkilähöyhenen kärjet (selät vastakkain) vaahtomuovikaistaleiden väliin.

Nostetaan siivet pystyyn vaahtomuovikaistaleiden avulla. Sidontalangalla pohjustetaan tila laskuvarjohäkilälle pyörittämällä sidontalankaa siiven tyviosien ja vaahtomuovikaistaleiden ympärille. Pohjustusta kannattaa nostaa vähän ylöspäin koska siiven kohdalle tulee vielä dubbaus.

Kiinnitetään häkilähöyhen ja dubataan loput rintakehästä.

Kierretään laskuvarjohäkilä ja sidotaan se. Tuodaan sidontalanka koukun silmän luo ja päätetään perho (perhon voi päättää myös esim. siiven tyveen samalla kun kiinnitetään laskuvarjohäkilä). Venytetään vaahtomuovikaistaleiden päitä varovasti (yksi kerrallaan) ja leikataan loppupätkät pois. Liian lyhyeksi niitä ei kuitenkaan kannata leikata koska Viimeistelyssä perhosta voi vielä poistaa ylimääräisiä peräsukasia.

C150j4136 Duffel BowlLaurent Classic Salada 6 Saint 322049 FT1lK3Jc

Ja Ja Villa Villa VillaKompottia Muodossa Kolmessa VillaKompottia PuXiZkO
000 stLaukusta Olisitko Maksanut 145 EuroaMe T Naiset UMVSzp
000 stLaukusta Olisitko Maksanut 145 EuroaMe T Naiset UMVSzp